slendeitru

Bostončki so občutljivi na ton glasu, kar pomeni, da ga lahko neprimerna kazen mentalno izklopi, zato mora trening z bostonom temeljiti predvsem na pozitivnem načinu z motivacijo, nagrajevanjem in igro. Pri močnih, trmastih osebnostih, pa pogosto zadostuje odločen glas korektnega lastnika.

Učenje – kaj deluje in kaj ne

Pri bostončkih se pogosto dobro izkažejo motivacijski načini treninga, pri katerih uporabljamo hrano kot motivacijo za učenje. Kljub temu pa so tudi tehnike pozitivne motivacije lahko slabe, predvsem, kadar naš kuža reagira na ukaz samo v primeru, ko mu za izvršitev naloge ponudimo nagrado. Obstaja več različnih tehnik učenja psa. Skupna jim je le konsistentnost, saj bo samo na tak način naš kuža lahko ločil besedi 'ja' in 'ne'. Vsekakor pa si moramo pred učenjem najprej pridobiti kužkovo spoštovanje.

Naučite psa spoštovanja

Pri učenju bostončka, prav tako kot tudi ostalih pasmah, je pomembno, da psu jasno povemo, da smo mi vodja njegovega krdela. Kadar se kuža do nas obnaša 'nesramno' ali nespošljivo, pomeni, da smatra za vodjo sebe. Spremembo v svoj prid dosežemo tako, da smo pri treningu in nagrajevanju konsistentni in odločni. Psi ne marajo medlih lastnikov, ki jih bodo lahko vlekli za seboj na sprehodih. Psi potrebujejo odločne lastnike, ki jim bodo spoštovali in jim z veseljem sledili. Samo tako se bodo tudi počutili varne.

REŠEVANJE TEŽAV

Vsak kuža ima svoj način spoprijemanja s težavami. Vendar pa je prva stvar ob odkritju težav definiranje vzroka, zaradi katerega je do težav prišlo. Pogosto so to pomanjkanje (predvsem) mentalne in fizične aktivnosti, človeške družbe ali sprostitve določenega nagona. Vsak kuža potrebuje dnevno sprostitev na vseh omenjenih nivojih. Fizična aktivnost lahko pomeni sprehod, mentalna aktivnost lahko pomeni kombinacijo igre in treninga z nagrajevanjem, sprostitev nagona pa naprimer iskanje skrite igrače ali priboljška.

Socializacija

Zgodnje srečevanje z različnimi ljudmi v različnih okoljih lahko zelo pozitivno vpliva na razvoj in socializacijo mladička. V primeru obiskov si želimo, da naš bostonček ne bo skakal po gostih, v družbi, da bi se z njimi igral brez da koga poškoduje, da ne bi impulzivno reagiral na druge živali, itn. V takšnih primerih je pomembno razmišljati o samokontroli psa. Samokontrole ga lahko učimo tako, da pred njega postavimo priboljšek, ki ga ne sme pojesti, dokler mu tako ne ukažemo. Pri tem uporabljamo eno in isto besedo, recimo 'ne', ki si jo bo kuža zapomnil in jo razumel tudi v drugih situacijah.  


boston.si © 2016 GRECO d.o.o. | Ultrasplet.net  logo-greco logo-ultrasplet