slendeitru
Uredi vnos
Torek, 20 Januar 2015

Trening možganov s pomočjo miselnih iger

Domi je nenavadno natreniran bostonček, ki s svojo lastnico živi na Finskem. Dosega izjemne rezultate na področju poslušnosti, sledenja, frizbija, agilitija in drugih pasjih aktivnosti.

Njegova lastnica o svojem Domiju piše blog sicer v finščini, objavlja pa zato krasne posnetke svojega Domija na Youtubu: https://www.youtube.com/channel/UCZiAVUzpq4RAjZwHb3YXXpg

Domi očitno  uživa izjemno aktivno in zdravo življenje na severu Evrope, potrebuje pa prav tako kot vsak psiček tudi mentalno zaposlitev s pomočjo igrač in doma pripravljenih miselnih iger.

Poglejmo si nekaj takšnih iger, ki lahko mentalno zaposlijo psička doma:

1. Miselna igra, KUPLJENA V TRGOVINI


boston-si miselne-igre-za-pse-01 boston-si miselne-igre-za-pse-02 boston-si miselne-igre-za-pse-03

Igra na sliki je zanimivi z več vidikov: najprej zasposli psa s tem, da se mora ta dokopati do priboljška mimo raznoraznih loput in stikal. Z drugega vidika je igrača zanimiva zato, ker vsi deli niso pritrjeni na podlago in lahko kasneje tudi sami po sebi služijo mentalni zaposlitvi psička.

2. Aktivacijske igrače


boston-si miselne-igre-za-pse-04

Zanimive so predvsem igrače z odprtinami, namenjenimi skrivanju hrane. Psiček po vonju prepozna hrano, ne more pa se do nje dokopati na enostaven način, igračo je potrebno najprej aktivirati. Premetavanje in potiskanje igrače sem ter tja je včasih kratkoročna, drugič malo daljša mentalna zaposlitev.

3. Zavijanje hrane v brisačo


boston-si miselne-igre-za-pse-05

Domijeva lastnica predlaga zanimivo doma narejeno igračo. Pasje brikete ali priboljške enostavno potrese po brisači, jo zavije po diagonali in z nje naredi vozel. S pomočjo grizenja, vlečenja in trganja se psiček postopoma dokoplje do priboljška in uri svoje miselne sposobnosti.

boston-si miselne-igre-za-pse-06

4. Skrivanje hrane v kartonASTO embalažo


Marsikatera kartonska embalaža ima obliko, primerno za oblikovanje miselne igre. V embalažo za jajca enostavno potrosimo brikete ali psiboljške in embalažo polepimo, da se ne odpre. Drug način je uporaba kartonaste baze za kuhinjske brisače, ki jo napolnimo s priboljškom in stisnemo, da ti ne odletijo ven.


boston-si miselne-igre-za-pse-07

boston-si miselne-igre-za-pse-08

boston-si miselne-igre-za-pse-09

boston-si miselne-igre-za-pse-10

5. Skrivanje IGRAČE


Vaja skrivanja je zelo dobra za urjenje sledilnih veščin. Psičku damo povohati igračo, jo skrijemo in mu damo znak, naj prične z iskanjem. Pri tej igri bo psiček sproščal potrebo po iskanju plena, ki je psom, sicer v mnogo manjši meri kot volkovom, prirojena in se pri posameznih psičkih razvije bolj ali manj intenzivno.

boston-si miselne-igre-za-pse-11


View on YouTube


View on YouTube

 Vir: http://domibostoni2.blogspot.fi/2014/11/aivotyoskentelya.html | November 18, 2014

Komentiraj

Za komentiranje se je potrebno prijaviti.

boston.si © 2016 GRECO d.o.o. | Ultrasplet.net  logo-greco logo-ultrasplet