slendeitru
Uredi vnos
Torek, 24 Februar 2015

Pasja inteligenca pri boston terierjih

Lastniki kužkov vse preveč radi zagovarjamo nivo inteligence naših ljubljenčkov. 'Floki točno ve, kaj si mislim,' si včasih rečemo. Ali pa 'Tako žalostno me pogleda' in 'Ves dan je že užaljen'. Nihče od nas pa ne pomisli ali so naši kosmatinci sploh zmožni tako kompleksnega razmišljanja in čutenja.

Ena od mnogih raziskav o inteligentnosti psov pravi, da se lahko pes nauči do 100 besed. Z veliko vaje in konsistentnosti lahko torej našega kužka naučimo 100 različnih trikov, sploh, če mu pri tem pomagamo s kretnjami, glasom in pripomočki kot je kliker.

Velik pokazatelj inteligence pa je lahko tudi obseg čustev, ki jih psi občutijo. In kakšna čustva občutijo? So veseli, ko uspešno rešijo nalogo, žalostni, ko premine član njihovega pakta in celo čutijo neke vrste ljubezen do svojih najbljižjih. 

Predvsem pa so kužki zmožni čutiti, kako se počuti njihov lastnik. Ko pridemo s službe potrti ali jezni, kuža začuti to energijo s pomočjo govorice telesa in sprememb v obnašanju. Naše obnašanje močno vpliva na počutje psa, zato moramo paziti, da ga ne koristimo za prenašanje težkih bremen s svojih pleč.

chart


Kako pa se pasme razlikujejo med seboj po inteligentnosti? 


Stanley Core
, ameriški profesor psihologije, je leta 1994 objavil knjigo z naslovom The intelligence of Dogs, kjer definira razlike med inteligenco različnih pasem psov.

Stanley pravi, da obstajajo 3 vrste pasje inteligence:

  • adaptivna inteligenca (učenje in reševanje problemov); ta je specifična za vsakega posameznega kužka in se meri z IQ testom za pse,
  • instinktivna inteligenca; ta je specifična za vsako posamezno žival in se meri z IQ testom za pse in
  • delovna inteligenca/ubogljivost, ki je značilna za celotno pasmo.

 

Glede na tretjo vrsto inteligence - ubogljivost, razdeli posamezne pasme na 6 skupin, pri čemer je prva skupina najinteligentnejša, zadnja pa najmanj inteligentna: 

  1. Najinteligentnejši nivo ubogljivosti (manj kot 5 ponovitev vaje, uboga 95% časa)
  2. Odlični nivo ubogljivosti (5-15 ponovitev vaje, uboga 85% časa)
  3. Nadpovprečni nivo ubogljivosti (15-25 ponovitev vaje, uboga 70% časa)
  4. Povprečni nivo ubogljivosti (25-40 ponovitev vaje, uboga 50% časa)
  5. Solidni nivo ubogljivosti (40-80 ponovitev vaje, uboga 30% časa)
  6. Najnižji nivo ubogljivosti (80-100 ponovitev vaje, uboga 25% časa)


Po njegovi teoriji sodi pasma boston terrier v 4. skupino povprečno inteligentnih psov, ki potrebujejo za razumevanje vaje 25-40 ponovitev ene in iste vaje (Vir: http://petrix.com/dogint/intelligence.html). Z vajo in ponovitvami se njihova krivulja učenja vedno bolj izboljšuje, v odsotnosti prakse pa izgubijo tudi že pridobljene navade. Boston terierji in drugi psi s te skupine se bodo odzvali na prvi ukaz v več kot 50% časa, dejanska učinkovitost in zanesljivost pa bo odvisna od količine prakse in ponovitev med treningom (Vir: http://www.thedogxpert.com/breed_intelligence.html).

Naši bostončki so po tej teoriji vsekakor v zlati sredini, kar pa ne pomeni, da z njih ne moremo narediti čudežev. Več kot se bomo z bostončkom ukvarjali in mu učenje predstavili kot prijetno izkušnjo, bolj bo osredotočen na nas in na naše želje ter nam želel ustreči seveda ob prejetju primerne nagrade, recimo slastnega priboljška. 

 

 

Komentiraj

Za komentiranje se je potrebno prijaviti.

boston.si © 2016 GRECO d.o.o. | Ultrasplet.net  logo-greco logo-ultrasplet