slendeitru
Uredi vnos
Sreda, 06 Februar 2019

Kaj morate vedeti o brahicefaličnih pasmah

Bostonski terier spada med brahicefalične pasme, ki so znane po tem, da imajo zaradi kratkega gobca veliko težav z dihanjem in ohlajanjem. Težave lahko opazi veterinar že pri mladičku, lastniki pa se zavedo te težave pogosto prepozno, ko kirurško zdravljenje več ni tako uspešno. 

Brahicefalični sindrom je zožanje dihal pri psičkih s 'kratkimi gobci', ki je posledica namenskega selektivnega parjenja psičkov, da so dosegli tak videz. Med takšne pasme spadajo bostonski terier, francoski buldog, shih-tzu, angleški buldog in podobne.

Težave se kažejo v obliki oteženega dihanja, spuščanja zvokov ob dihanju, glasnega smrčanja, povečanega napora ob dihanju, predvsem med večjo aktivnostjo ali v času višjih temperatur ter v najslabšem primeru kolaps kužka zaradi premajhne količine kisika, ki ga prejme telo.

Zdravljenje poteka predvsem kirurško in sicer v obliki širjenja nosnic, krajšanja mehkega neba in odstranitve mandljev, laringealnih vrečk in nosnih školjk. Poseg poteka pod delno anestezijo, saj je potrebno psu zagotoviti nemoteno dihanje med posegom.

Na Brahicefalični sindrom pri psih svetujejo, da se pred nakupom brahicefalične pasme zato dobro pozanimamo o težavah z dihali ter o starših ter prednikih mladička in njihovih morebitnih težavah ter posegih na dihalih. V kolikor so ti imeli težave, obstaja večja verjetnost, da bo tudi mladič utrpel nekaj težav.

Psička ne smemo izpostavljati prevelikim naporom in pregrevanju bodisi zaradi gibanja bodisi zaradi visokih temperatur, saj se lahko stanje poslabša.

Na Fakulteti svetujejo, da mladička peljemo na pregled že pri 4-6 mesecih starosti, saj lahko s pravočasnim ukrepanjem zmanjšamo škodo, ki nastane z leti.

---------------

Povzeto po članku Brahicefalični sindrom pri psih Veterinarske fakultete Ljubljana

Preverite, na katere druge bolezni morate biti pozorni pri pasmi boston terier Bostonski terier - zdravje in bolezni.

Komentarji (1)

Komentiraj

Za komentiranje se je potrebno prijaviti.

boston.si © 2016 GRECO d.o.o. | Ultrasplet.net  logo-greco logo-ultrasplet